18 Mart Çanakkale Şehitleri, yarattıkları ulu destanın 101. yılında Anabilim Eğitim Kurumlarında saygı ve minnetle anıldı.
Gerçekleştirilen törende yaratıcı drama öğretmenimiz Merve Yavuzcan, Çanakkale Savaşı’nın bizler için tartışmasız önemini: “Çanakkale Savaşı, Türk insanının birbiriyle kenetlenerek tek yürek halinde bütünleşmesidir. Çanakkale, modern silahlarla donatılmış ordunun karşısında, ateş almaz tüfeklerle, patlamaz toplarla, yalın ayak, aç bir mide ile kazanılmış bir zaferdir. Mustafa Kemal gibi bir büyük insanın tarih sahnesine çıktığı, Seyit Onbaşı'nın 215 okka gülle ile koca gemiyi sulara gömdüğü savaştır. O sene savaşta şehit oldukları için liselerin ve üniversitelerin çoğunun mezun veremediği bir ülkede, Mustafa Kemal Paşa'nın dediği gibi savaşmaya değil ölmeye gelmiş bir milletin ortaya koyduğu ölüm kalım savaşıdır. Çanakkale; bir destanın adıdır, kınalı kuzuların yattığı yer, düşmana yol vermeyen surdur. Kısaca Çanakkale yaşamın ta kendisidir.” sözleriyle ifade etti.
Ardından tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Tarih öğretmenimiz Kahar Alkan; bir tarihçi gözüyle, bu ülkenin, bu toprakların bugünlere gelme sürecinde 18 Mart 1915 tarihinin ne anlam ifade ettiğini, yaptığı konuşmayla bizlerle paylaştı.
İlkokul öğrencimiz Doruk Özörmenoğlu‘nun da yer aldığı, hazırlık sınıfı öğrencilerimizin hazırladığı gösteride, izleyenler; bizi biz yapan bu savaşta şehit Türk evladının ve annelerinin yaşadığı üzüntü, sevinç ve haklı gururu Kınalı Hasan’ın hikâyesiyle derinden hissederken, Türk askerinin kudretini, inancını ve vatan için gösterdiği eşsiz çabayı Seyit Ali’nin 215 okkalık mermiyi sırtlayışında adeta yaşadılar. Gösteri, öğrencilerimizin “Çanakkale Geçilmez!” sözü eşliğinde, gözyaşı ve alkışlarla son buldu.
Bu anlamlı gösterinin sonrasında çok önemli bir isim, Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun oğlu Mustafa Kemal Ulusu, sahnedeki yerini aldı. O eşsiz insanı, onunla tanışıp vakit geçirebilme şansına sahip olan babasından dinleyerek büyüyen Ulusu, değerli birikimlerini öğrencilerimizle paylaştı. Bir dönemin gerçekliğine ışık tutan Sayın Ulusu’ya, Okul Müdürü Gürkan Pişkin tarafından çiçeği takdim edildi.
Tören sonunda, bu topraklar için canını hiç düşünmeden feda eden şehitlerimizi, sevdiklerini vatan uğruna ölmeye uğurlayan yürekli annelerimizi, gazilerimizi ve her şeyden önemlisi Türk devriminin başaktörü ve yapıcısı olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmanın, onların ortaya koyduğu eserin değerini anlamanın ve yapılanları nesilden nesile aktarmanın önemi, bir kez daha herkes tarafından kavranmış oldu.