2014 yılında, uluslararası bir kişisel gelişim programı olan Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü (DoEIA) projesinde altın ödülü kazanan değerli mezunumuz Hasan Derya AKOĞUL, Ekim ayında Prag’da yapılacak ve projeyi yürüten tüm dünyadaki altın ödül sahibi ülkelerden sadece ikişer kişinin katılacağı 5 günlük toplantıya gitmeye hak kazanarak bizleri gururlandırdı.
Anabilim Eğitim Kurumları’nın desteğiyle öğrenim gördüğü dönemde Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü projesine katılan ve 4 yıllık uzun ve planlı bir çalışmanın sonucunda bronz, gümüş ve altın ödüllerinin sahibi olan öğrencimiz AKOĞUL, Anabilimde tanıştığı projeyi üniversite yaşamında da devam ettirdi.
Tüm dünyadaki altın ödül almış katılımcıların toplanacağı organizasyonda Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanan kıymetli öğrencimiz Hasan Derya AKOĞUL ile projeyi, heyecanını konuştuğumuz kısa söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Derya, Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü (DoEIA) projesiyle nasıl tanıştın? Çok zorlandığın ya da çok eğlendiğin anlar olmuştur, kamplar, proje süreci nasıl geçiyordu?
Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü (DoEIA) projesiyle 2011 yılında Anabilimde hazırlık sınıfı öğrencisiyken tanıştım. Okulun açılmasından 1-2 ay sonra bir arkadaş çevresi oluşturmuştum. Yine aynı zamanda okulumuzda Duke of Edinburgh projesiyle ilgili bazı seminerler, duyurular yapılmaya başladı ve arkadaşlarımın olduğu kadar benim de ilgimi çekti. Zaten liseye yeni başlayan biri olarak hayatıma yeni bir sayfa açmışken bir de böyle bir proje ile renk katmak istemiştim.
Kamplar çok eğlenceli geçiyordu. Tabii zorlandığım zamanlarda oldu. Çok fazla fit biri olmadığım için beni en zorlayan bölüm kampta yürüyüşlerdi. Ama şehir hayatı yaşayan biri olarak ormanda kalmak benim için çok yeni bir olaydı. Kendi yemeğimizi yaptık, haritadan kendi rotamız buluyorduk, çadır hayatı yaşadık, … Ve bunun gibi bir çok yeni deneyimler kattı bize proje.
Bu projede varlığın bronz, gümüş, altın ödülleriyle taçlandı. Sana, hayatına projenin kattıklarını öğrenebilir miyiz? Seni nasıl şekillendirdi proje?
DoE'un bana kattığı bir çok şey var. Ben liseye başlarken çekingen biriydim. Tanımadığım insanların arasına rahatça giremez, onlarla tanışamazdım, kendimi kolay ifade edemezdim. Bu proje ile geçirdiğim 4 yıldan sonra bütün bu sorunlarımı yendim. Ama bu projeye en büyük borcum her halde Düşler Akademisi ile tanışmamdır. Çünkü orada dezavantajlı insanlara yardım edebilmeyi öğrendim, yeni bir aile sahibi oldum, ders verebilmeyi öğrendim. Ayrıca Düşler Akademisi'nde işaret dilini öğrendim.
Altın ödüllü almış ülkelerden, ülke bazında sadece iki kişinin katılacağı bir organizasyona davet edildin, neler hissediyorsun? Pragda neler yaşanacak?
Ekim ayının sonunda katılacağım programa, net bir bilgim yok programa dair, henüz bildirilmedi ama programın amacı ve şu ana kadar yaşadığım deneyimlerden yola çıkarsam yine bana çok şey katacağı kesin. Heyecanlıyım. Anabilim bana “iyi ki Anabilimliyim” dediğim pek çok deneyim yaşattı ama bu serüven en özeliydi, bu aşamada olmamı sağlayan okuluma ve öğretmenlerime çok şey borçluyum. Programda okulumu ve ülkemi temsil edecek olmaktan mutluluk duyuyorum.
Son olarak neden gençler bu projede yer almalı? Projede yer alanlar nasıl bir yol izlemeli?
Programda çalışırken de programı bitirdikten sonra da bu programa yeni katılan katılımcılara olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyorum çünkü bu program bireye çok şey katıyor ve yapılan her emeğin her iyiliğin karşılığı alınıyor. Bir sürü yeni ve güzel hisse, deneyime kapılarını açmak istiyorlarsa hiç vakit kaybetmesinler ve vakitlerini dolu dolu yaşayacakları bu programa dahil olsunlar.
Anabilim Eğitim Kurumları olarak ışık tuttuğumuz yolda emin adımlarla ilerleyen öğrencimiz Hasan Derya AKOĞUL’u azminden ve başarısından dolayı kutluyoruz.
Duke of Edinburgh International Award Uluslararası Gençlik Ödülü Nedir?
İlk kez 1956 yılında “Edinburgh Dükü Ödülü” adıyla Birleşik Krallık’ta başlatılan Duke of Edinburgh Uluslararası Gençlik Ödülü programı; 140’tan fazla ülkede faaliyet gösteren, 8 milyonu aşkın katılımcısı bulunan, 14-24 yaş aralığındaki cinsiyet, dil, din, ırk, fiziksel veya zihinsel engele bakılmaksızın tüm bireylerin katılabildiği bir gençlik gelişim programıdır. Gençlerin kişisel olarak kendilerini keşfetmesine, girişimcilik ve yaratıcılıklarını geliştirmesine, toplumsal sorumluluklarının bilincine varmasına olanak sağlamaktadır. Ödül programına katılım tamamen gönüllü olup, program asla yarışa ve rekabete dayalı değildir. Gençler, ödül programı kapsamında kendi seçtikleri faaliyetlere kendi belirledikleri zamanlarda düzenli olarak katılım gösterebilmektedirler. Faaliyetlerini tamamlayan gençler, kendi başlama noktalarına göre gösterdikleri gelişim ve azim esas alınarak ödüllendirilir. Bronz, Gümüş ve Altın ödüllere ulaşmak için 5 temel kategoriyi başarmak gerekmektedir: Beceri Geliştirme, Fiziksel Gelişim, Toplum Hizmeti, Macera ve Keşif Yolculuğu, Toplumsal Uyum Projesi. Programa başlarken seçtiği faaliyetler, kendi seçtiği süreler boyunca düzenli olarak katılım gösteren her genç, Duke of Edinburgh Uluslararası Gençlik Ödülünü almaya hak kazanır.